Terrassa, la nova Atenes.

big_16481

A començament del segle XX Terrassa s’havia convertit en una ciutat industrial en que a més de fum i xemeneies s’hi generava i vivia una important activitat educativa, cultural, artística, literària, musical… Es forjava una ciutat amb una forta presència modernista, sobretot en l’arquitectura i l’art, i on el noucentisme, des del catalanisme, hi projectava les seves utopies, de civilitat, urbanitat i de modernitat.

En aquells anys sorgeixen revistes, es funden escoles actives, entitats culturals, musicals, revistes literàries i, Terrassa, a més de la pròpia dinàmica cultural, atrau una onada d’intel·lectuals que s’hi instal·len: Joan Llongueras, músic, Alexandre Galí, pedagog, Torres Garcia, pintor…

Atribueixen a Eugeni d’Ors, Xènius, la frase, segurament excessiva, que Terrassa seria una nova Atenes, l’Atenes catalana. Aquest terme es va reproduir en debats en revistes locals i correspondències dels autors i personatges esmentats i d’altres com Soler i Palet, Carner i Salvat Papasseit. (Llegiu Jaume Aulet, El noucentisme literari a Terrassa, Revista Terme 1995). Terrassa, esdevenia una projecció de les utopies noucentistes.

Els debat anava sobre el paper que havien de tenir les segones ciutats catalanes en el projecte cultural i nacional que promovia el noucentisme.

Els Minyons de Terrassa, i la Terrassa actual som molt lluny d’aquell moment, però també volem projectar la ciutat en el país, i més enllà, omplir-la de valors, irradiar una proposta cultural, en el nostre cas, popular, participativa i, sí, també valenta, atrevida i una mica transgressora.

Com que som valents en la nostra proposta cultural hem volgut recuperar aquesta idea, Terrassa com a la nova Atenes catalana, per una diada castellera.

Els castells tenen molta identificació de ciutat, de país i també de confiança en el potencial humà i en el repte col·lectiu: si anem junts i ens ho proposem podem arribar molt amunt i molt lluny! Cada cop que un enxaneta fa l’aleta, o una persona empeny a la pinya, coronem un castell, però també projectem valors humans i demostrem la capacitat de la humanitat de fer grans coses. I es desborda la rauxa, emoció i felicitat completa quan el descarreguem.

Els Minyons de Terrassa creiem molt fort en el potencial cultural i cívic de la nostra ciutat i el projectem a Catalunya, i quan podem, al món. Per això, fem la Diada del Patrimoni a la Primavera a la Seu preromànica d’Ègara. I ara volem fer la Diada de la Nova Atenes, a la tardor, davant la Masia Freixa i als jardins del Parc Sant Jordi, edifici modernista on els noucentistes hi veien les seves utopies culturals i de civilitat.

Pels Minyons la utopia no és allò inabastable, sinó el que obre el cervell cap a nous horitzons possibles. La utopia és en la nostra manera de ser. Atenes va ser el bressol de la nostra civilització i de la cultura mediterrània. Aquestes, avui, són afany i desig d’un món millor i els castells i la nostra ciutat en són reflex.
La utopia minyona, la utopia terrassenca, la Nova Atenes.

Colla Castellera Minyons de Terrassa

Setembre 2015

La Diada Castellera de la Nova Atenes es celebrarà el proper 11 d’octubre a les 12 del migdia davant la façana de la Masia Freixa, edifici modernista de l’arquitecte Lluís Muncunil, i dels jardins adjacents, dissenyats pel pintor Rafael Benet, també a començaments del segle XX, en l’actual Parc Sant Jordi de Terrassa.

vano