Els nostres bolus: Fira Modernista (Terrassa, 10-05-2014)

3d8 i 4d8 simultanis

Som a la dotzena edició de la Fira Modernista de Terrassa, un esdeveniment anual del tot consolidat i amb un gran èxit de públic i de participació d’entitats de tota mena de la ciutat. Veient la gentada que hi ha pel carrer durant tot el cap de setmana, i el munt d’actes programats, no és gens exagerat parlar d’una autèntica Festa Major de Primavera, que s’afegeix a les grans festes i esdeveniments que, mes rere mes, van omplint la ciutat de vida i d’alegria: Carnestoltes, Festival de jazz, Sant Jordi, etc.

Els Minyons, naturalment, també ens hi hem abocat del tot i hi participem amb una bona i completa programació: obrim el Local a la ciutat per fer visites guiades (pels que encara no us hi heu fixat, la casa Jacint Bosch, construïda per l’arquitecte Josep Ros i Ros l’any 1912, és un edifici plenament integrat en el corrent Modernista, amb força elements destacats, i que forma part del catàleg d’edificis protegits de la ciutat) i hi fem vermuts musicals, cantades de caramelles, ballada dels gegantons modernistes, concerts, balls, etc.

Així mateix, la colla participa en la Cercavila, amb la canalla disfressada per a l’ocasió desfilant en carros, etc. i en el qual destaquem, també, el magnífic abillament d’època del nostre cos de grallers.

Aquest és el cinquè any seguit que, a més, els Minyons dediquem una bona actuació de castells a la Fira Modernista, sempre amb castells de qualitat: des del primer any, totes les construccions que hi hem realitzat han estat de castells de vuit bàsics en amunt (4d8, 3d8, 2d8, 4d8ag, P6…) i fins ara, sempre ho havíem fet a la Plaça Vella.

Aquest cop, però, encara la volem fer més grossa. Traslladem l’exhibició al Raval de Montserrat, davant de la imponent façana del Mercat de la Independència (edifici també Modernista, de l’any 1904, dels arquitectes Antoni Pascual i Melcior Viñals) i portem un programa ambiciós que hem preparat a consciència amb una important novetat: per primer cop en els nostres 35 anys, ens plantegem de fer dos castells de forma simultània. …I dos castells de vuit!! Un quatre i un Tres.

El que fins ara havíem fet més semblant a això, van ser els dos Pilars de sis simultanis que vam portar a plaça els anys 2001 i 2005 (una proesa de la castellística que, en el cas dels darrers, encara ara és l’única vegada a la història en que una colla ha descarregat dos Pilars de sis de forma simultània).

Així doncs, amb la campanya “Tres rondes, quatre castells”, i després d’uns bons assajos que ens han permès tirar endavant aquesta proposta (ahir divendres, a més de fer un munt de bones proves, vam descarregar el quatre i el tres de set nets simultanis!!) comencem la nostra “participació castellera” de la Fira aixecant diversos pilars de quatre durant la Cercavila, que ens porta de la Plaça Nova fins al Raval on actuarem acompanyats dels Xics de Granollers que, voluntariosament i amb poc temps, han acceptat de venir després que, els Castellers de Cornellà, que ja estaven programats, declinessin la seva participació per motius interns.

Aquesta “altra banda” del Raval, és una zona amb un pendent força pronunciat, la part més plana de la qual és just davant la porta d’accés al Mercat. Engeguem l’actuació amb el quart Dos de vuit de la temporada que completem amb bones mides, i que només a la descarregada presenta algun problema de “lateralitat”, precisament cap a la banda de la baixada, en l’encaix de terços i folre, però que resolem eficaçment.

A la segona ronda encarem el repte del dia. Amb gran expectació, muntem els peus dels dos castells, el Quatre i el Tres de vuit, que ens assegurem estiguin el màxim de perfectes, i tirem amunt amb celeritat. Si veure com es van muntant tots els pisos simultàniament ja és espectacular per si mateix, els passos mimètics de la canalla i les aletes completament sincronitzades, fan que tot plegat sigui encara més impressionant. La plaça esclata en aplaudiments, i els castells es descarreguen amb una apassionant barreja de concentració i eufòria que només es dóna en els grans assoliments. Enhorabona Minyons!!!

La tercera ronda, que no el tercer castell del dia, és pel quart Cinc de vuit del present curs i el primer que es veurà en aquesta Fira anual, i que amb noves incorporacions, també completem amb seguretat, malgrat la incomoda alçada de la rengla provocada pel desnivell de la plaça.

Tanquem l’actuació amb un nou Pilar de sis, de molt bona execució, seguit d’un Vano de cinc ja per acomiadar-nos ben contents i satisfets fins la propera Fira Modernista.

Ens han acompanyat els Xics de Granollers (4d7, 2d7, 3d7 i 3P4)

Abans d’acabar la jornada, ens desplacem fins la Creu Gran per fer un primer assaig in situ del pilar caminant que volem portar fins les Esglésies de Sant Pere, el proper dia 24, en el marc de la Festa del Local i Diada del Patrimoni. Fita que tampoc hem realitzat mai i que, a més de la distància considerable que ha de caminar el pilar, té en la travessada de l’espectacular Pont de Sant Pere, un dels punts més estimulants d’aquest nou repte.

Ramon Codinas i Fort