Els nostres bolus: La Culturassa i Can Jorba.

CULTURASSA, 05-04-14

 

pp

La Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa, de la qual òbviament en formem part, organitza, per quart any, aquesta gran festa al Parc de Sant Jordi que es consolida com un aparador immillorable de tot el món de la nostra Cultura Popular. Com les altres entitats, durant tota la jornada hem tingut un estand instal·lat al voltant de l’excepcional Masia Freixa i també hi hem realitzat un molt concorregut taller de castells.

Cal destacar, també, l’espectacular i molt esperada participació de les gralleres i grallers de la colla, les Gralles Grillades, en el primer concert-vermut d’aquesta festa. Sense desmerèixer cap dels altres grups, tothom queda absolutament impressionat per l’altíssim nivell que han demostrat en els temes que han ofert. Han estat d’una execució magistral, rebent les felicitacions i admiració de tota la concurrència.

D’altra banda, el nostre cos de grallers, juntament amb molts dels altres grups, també ha participat en l’estrena del toc “Vermut i Terregada”, d’en Roger Aulet, creat especialment per aquest esdeveniment i presentat avui en primícia mundial.

Així, durant tot el dia, amb un bon ambient lúdic i festiu molt agradable, a l’era de la Masia Freixa s’hi va succeint una breu mostra de les actuacions de cada un dels grups: diables, bestiari, sardanes, esbarts, bastoners, gegants… I ja a la tarda, abans del concert-ball de cloenda, és l’hora de l’actuació castellera, que repeteix el format reduït de dos castells i pilars de comiat estrenat l’any passat.

Els Minyons triem un dos de set i un tres de vuit, el segon i el tercer de l’any respectivament, que tot i amb estrenes resolem sense cap mena de problema, elevant així el nivell tècnic de les edicions anteriors i convertint, doncs, la Culturassa en una actuació de vuit. Finalment, cloem la nostra aportació a la Culturassa 2014 amb un vano de cinc.

Ens han acompanyat els Castellers de Terrassa amb castells bàsics de set (4d7, 3d7)

BARCELONA. CAN JORBA, 06-04-14

2d8

2d8f al Portal de l’Àngel de Barcelona.

L’endemà, i venint també d’una fructífera setmana de bons assaigs en els quals hem tornat a descarregar un altre pilar de sis, ens plantem per cinquè any consecutiu, en aquesta actuació al Portal de l’Àngel de Barcelona. Enguany coincideix amb la famosa cursa del Corte Inglés i, per tant, arribar fins aquí es fa força complicat pel desori que provoquen els talls de carrers i la gran gentada que hi ha per tots els voltants de la plaça Catalunya.

No sabem si és per tot aquest enrenou, però l’actuació també pateix un trasbals, degut a la falta d’ambulància que retarda gairebé una hora el començament de la mateixa.

Un cop engeguem, però, ho fem amb un pilar de quatre de salutació que dona pas al primer quatre de vuit del 2014, castell amb alguna estrena com pertoca a aquestes alçades de temporada, i amb el qual recuperem el nivell de vuit que, excepte l’any passat, hem portat sempre a aquesta actuació.

En segona ronda, optem per una altra estrena, i comencem a muntar el peu del dos de vuit. Aquesta torre, que amb debuts en diferents nivells descarreguem sense cap complicació evident, es converteix també en el nostre castell folrat més matiner (fins ara ho era un 2d8 a Sant Celoni, el 22-04-01).

Tanquem les rondes de castells amb un nou i molt correcte tres de vuit, per encarar la darrera estrena del dia: el pilar de sis. Un pilar que, com hem vist aquestes darreres setmanes als assaigs, ja frisava per sortir a plaça i que descarreguem amb control i aparent comoditat.

Així, amb quatre construccions de nivell, tres estrenades avui d’una tacada, completem la millor exhibició de la temporada i la més bona que s’ha realitzat mai en aquesta actuació. Felicitats a tots!

Ens han acompanyat els Castellers de Barcelona (3d8, 4d8, 5d7) i els Castellers de Berga (4d7,3d7,5d6).

Ramon Codinas i Fort