Bons Minyons: Tomàs Pont.

Tomàs Pont

El Tomàs Pont és un d’aquells “malalts” dels castells que porta prop de 30 de fidelitat a la colla. Ha ocupat diverses posicions als castells i també diversos càrrecs de responsabilitat, i encara ara col·labora quan se li demana un cop de mà. Als seus 44 anys encara li queden reptes per viure i veure.

Per què i gràcies a qui vas entrar a la colla? Què destacaries dels Minyons?

Des de sempre he viscut la Colla, primer acompanyant als meus germans en actuacions i assaigs, i a partir de la Diada de 1988 per interès propi.

Primer de tot m’agradaria destacar un fet què es reprodueix en totes les colles castelleres, què és el conjunt de relacions i complicitats que s’estableixen entre tots els seus integrants per tal d’assolir un objectiu comú.

Una cosa més particular dels Minyons, és la voluntat que hem tingut de créixer sempre i buscar nous reptes, sense entrar a la “competició” pura i dura, que alguns practiquen i que els agradaria que es generalitzés en tot el món dels castells.

Quines posicions ocupes als castells?

Les que calgui i em diguin ;-) Actualment faig de lateral o agulla en els castells amb pinya. En els castells amb folre, acostumo a fer d’agulla o cordó a la soca, tot i que en algun com el 5de9f o el 3de9fp encara faig de lateral al folre. I en els castells amb manilles vaig d’agulla o ganso al folre.

Has col·laborat amb la colla en algun altre àmbit més enllà de la posició als castells?

Una mica. L’any 1992 vaig entrar a l’equip de pinyes, i des de llavors he estat a unes 15 tècniques, on hi he fet una mica de tot: canalla, troncs, sots- cap de colla, però sobretot pinyes. També hi va haver un parell d’anys que vaig fer de “fontaneru”, que era com el Negre va batejar l’equip de promoció dels anys 2005 i 2006.

A part de la tècnica, sempre he intentat ajudar en allò que he pogut. Des d’anar a cobrar anunciants al butlletí a finals dels 80, fins a gestionar la web de la Colla des de l’any 1998.

Quin és el teu castell (estructura) preferit? Quin t’agradaria que assolís la colla?

Trobo que cada castell té el seu encant i em costa molt haver-ne de triar només un, però com a pinyero, les estructures amb manilles són les que més m’agraden i trobo més espectaculars.

Els castells que m’agradaria que assolis la Colla de manera més immediata serien descarregar el 4de9fp, recuperar el 4de9 net i somiar amb el 3de9 net i el 2de10fmp.

Ens pots explicar alguna anècdota d’algun dels castells en els què has pogut participar?

N’hi ha infinitat, però aquests dies que hem anat a Reus, he recordat especialment la descarregada del 4de9 net en aquella plaça. Era un diumenge al mati de l’any 2001 i jo anava d’agulla amb l’Àlex a baixos i el Nani a segons. A la descarregada, encara amb els quints a dalt, l’Àlex va començar a saltar per celebrar-ho. La veritat és que en un primer moment al Nani no li va fer cap mena de gràcia, ja que el castell no el vam fer xiulant precisament ;-)

Quina és la teva actuació castellera (plaça-poble) preferida?

Com actuació em quedo amb la Diada, no només per l’actuació en si, sinó per tota la setmana prèvia, amb els assaigs i els diferents actes del cap de setmana. Tot i això, no seria just oblidar-me de Sant Narcís, La Mercè, Sant Fèlix i la nostra Festa Major. Per mi, són les 5 diades que ens marquen el calendari de la Colla i de retruc també el meu personal.

Quins són els teus objectius castellers?

Els meus objectius no són altres que els desitjos que he expressat abans per a la Colla, i poder seguir participant-hi i gaudint-ne tant com pugui.

Estàs a favor o en contra que els Minyons participem un dia al Concurs de Castells de Tarragona? Per què?

Estic en contra perquè no m’agrada la idea que té el concurs de només fer castells per guanyar. Tot i això, cal reconèixer l’esforç que fa el concurs per millorar alguns aspectes que feien arribar la competició a uns extrems exagerats, però mentre continuï sent un concurs, i no una actuació, em costarà molt canviar d’opinió.

Quines altres aficions tens?

Els castells no m’han deixat gaire temps per a altres aficions ;-) M’agrada molt la música, llegir, però sobretot estar amb els meus amics al voltant d’una taula amb bon menjar i un bon vi.

Tu que ets “torreó” des dels inicis, ens pots explicar alguna anècdota d’aquest grupuscle.

No sé si es una anècdota o no, però l’any que vam entrar a la tècnica en Carles Aranda (Litus) i jo vam ser expulsats dels torreons i que jo recordi mai se’ns va readmetre oficialment. Dit això, reconec que abans que xiclet, kurtit, cepito… abans, sempre TORREÓ ;-)

Com a tècnic de pinyes experimentat, quin creus que pot ser el secret per poder assolir estructures amb quatre bases?

Primer de tot caldrà treballar amb uns troncs que puguin parar els castells amb menys mans, ja que no crec que uns puntals puguin dur la mateixa quantitat de gent que posem actualment en unes manilles.

L’experiència que tenim fins ara dels castells amb manilles, ens fa pensar que el més problemàtic a nivell d’estabilitat és la composició dels “quesitos” més que de les creus, per aquest motiu veig molt difícil enfilar laterals en uns puntals.

Per altra banda, crec que la idea dels Castellers de Sants, d’ajudar les creus amb unes “crosses” pot ser una bona opció per ajudar les creus del folre d’un castells amb puntals. De moment és un camí per explorar, però les meves primeres proves anirien en aquesta direcció.

Unes paraules per concloure l’entrevista…

Per concloure només puc dir que l’experiència ens ha demostrat que només assolirem els nostres objectius i els superarem amb la dedicació i el treball de tots. Fins ara ha estat així, i la cosa no canviarà. Per tant, TOTHOM al pati, a pencar i a gaudir dels castells.