Bons Minyons: Jaume Maeso.

Maeso

El Jaume Maeso no necessita gaires presentacions, ja que gairebé tot el món casteller el coneix. Minyó de pedra picada des de finals del 2002, se’l pot considerar un autèntic “hoolligan” minyó (no-violent, evidentment). S’ha mogut per totes les places i té més contactes castellers al mòbil que seguidors de twitter el Trump. Més de la ceba que Jaume I, i més de la conya que el Capri. Per quan el Capgròs del Maeso?

Per què i gràcies a qui vas entrar a la colla? Què destacaries dels Minyons?

Tot i que amb la família sempre anàvem a veure castells per Festa Major o diada, un dissabte a la tarda els Minyons feien un taller de castells al Vapor Ventalló i la meva mare m’hi va portar, allà vaig fer el meu primer pilar de 3 net!
Sempre he cregut que els Minyons som una colla diferent, alguna cosa ens diferencia i ens fa especials. Per sobre de tot, jo sóc minyó abans que casteller, si no fes castells amb els Minyons, segurament no en faria.

 

Quines posicions ocupes als castells?

Faig una mica de tot, el què em diuen, carn de soca, als folres o manilles, l’últim any m’han deixat pujar a algún tronc i també m’ho passo molt bé quan em deixen tocar la gralla.

En algunes diades he tingut la sort d’estar, en una mateixa actuació, a la soca, pujar a tronc, anar al folre i tocar la gralla.

Fins i tot aquest curs 2017/2018 els Ganàpies de la UAB em deixen fer de Cap de Colla.

 

Has col·laborat amb la colla en algun altre àmbit més enllà de la posició als castells?

I tant, he estat a junta, sobretot a l’equip de comunicació portant les xarxes socials de la colla, però també ajudant a l’equip de social o la relació amb les altres colles del món casteller.

Però sempre he ajudat en allò que he pogut i se m’ha demanat, podríem dir que sóc el que es coneix com un pringat xD

 

Quin és el teu castell (estructura) preferit? Quin t’agradaria que assolís la colla?

Ostres, des de sempre el meu castell preferit ha estat el 5d9f, però no negaré el meu amor cap el 3d10fm (suposo que com tota la colla, no?).

Però si és pot triar doncs els castells sense folre el 2 i el 4 net, però també acabar-nos de treure el “malefici” amb els castells amb el pilar i descarregar el 4d9fp.

 

Ens pots explicar alguna anècdota d’algun dels castells en els què has pogut participar?

En el primer 4d10fm que es va descarregar, m’havia estrenat a manilles feia poc més de 20 minuts abans amb el 3d10fm. A mig castell el Ramon Codinas va aixecar el peu, que era allò? Jo no estava acostumat a aquestes bogeries a les manilles Vaig intentar posar el peu allà on vaig poder per intentar falcar el millor possible el terç. Un cop el castell descarregat, vaig descobrir que el lloc on vaig posar el peu era ni més ni menys que la semicreu i havia destrossat la foto del primer 4d10fm de la història… I n’hi havien que volien fer aquell castell sense semicreus!!!!

 

Quina és la teva actuació castellera (plaça-poble) preferida?

Girona m’enamora, ara i sempre. Tot i que la diada de la colla a la Plaça Vella em posa una mica malalt, és brutal!

 

Quins són els teus objectius castellers?

Els meus objectius castellers no són més que els de la colla, superar-nos cada temporada, poder fer els millors castells possibles i no deixar mai d’innovar, crear coses noves i seguir sent una colla pionera en tots els sentits. No es faran castells amb puntals si els minyons no ho inventen!

Estàs a favor o en contra de que els Minyons participem un dia al Concurs de Castells de Tarragona? Per què?

No és que n’estigui en contra, sinó que estic totalment a favor d’alguns valors com a colla que ens porten a no participar en aquesta competició. Els castells són moltíssim més que el que transmet el concurs. Només he anat un any a la Plaça de braus de Tarragona a veure castells i personalment no em va agradar gens el que vaig veure i algun ambient que es respirava.

 

Quines altres aficions tens?

Amb el temps que em deixen els Ganàpies i els Minyons, sóc bastant friky de la cultura popular, no només els castells, sinó també els balls tradicionals de la mà de l’Esbart Egarenc, la música tradicional com a graller, des de La Xemeneia intentant recuperar algunes festes i tradicions dels Països Catalans, però sobretot enamorat de la Patum de Berga, la millor festa que s’ha inventat mai. També m’agrada molt la política, de fet, estic acabant Ciències Polítiques i Gestió Pública. Quan tinc temps també m’agrada pujar a La Mola i desconnectar.

 

Tens fama de minyó radical, a què creus que es deu?

Sóc a la colla des de ben petit, no recordo massa gaire cosa d’abans de ser minyó, he crescut amb una ideologia i una manera de fer a “la minyona” i m’agrada defensar allò que crec que és bo. Però més que radical diria convençut, la radicalitat no la porto més enllà que des d’una basant humorística, els que hem coneixen bé saben que sóc molt del catxondeo.

 

Quants concerts de Miquel del Roig has vist? Ens podries improvisar un “garrotin”?

L’últim cop ho parlàvem amb el Miquel i crec que he anat a més d’un centenar de concerts seus, des de les Terres de l’Ebre a l’Empordà. Em falta anar a un concert de Miquel fora del principat.

Al garrotín, al garrotan,

de la vera vera vera de Sant Joan;

al garrotín, al garrotan,

de la vera vera vera de Sant Joan.

Som els Minyons de Terrassa,

som els millors i ho sabeu

Fem festes que són la ostia

i algun castell de 10!

 

Hi ha alguna colla del món casteller on no hi coneguis a ningú?

S’ha de pensar que tenir coneguts a les colles vol dir tenir algú amb el que poder anar de festa a molts pobles dels Països Catalans i més enllà…

 

Unes paraules per concloure l’entrevista…

Porto 2/3 de la meva vida en aquesta colla i si no hi fos no se que faria, més que una família aquí hi he trobat un lloc on poder ser un mateix, tots diferents però a l’hora units per un mateix objectiu.

Moltes gràcies per tot!